AKADEMIA SHQIPTARE-AMERIKANE E SHKENCAVE DHE ARTEVE NEW YORK, PRISHTINË, TIRANË, SHKUP -LETËR PUBLIKE-

0
146

AKADEMIA SHQIPTARE-AMERIKANE E SHKENCAVE DHE ARTEVE

NEW YORK, PRISHTINË, TIRANË, SHKUP

Nr. 025/’20

Dt. 01.07.2020

New York – Prishtinë

LETËR PUBLIKE

Drejtuar:

-Kryetarit të Gjykatës Speciale në Hagë

-Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së

-Këshillit të Evropës

Me publikimin e aktakuzave të para nga Prokuroria e Gjykatës Speciale, Akademia Shqiptare-Amerikane e Shkencave dhe Arteve në New York, Tiranë, Prishtinë e Shkup, duke u bazuar në aktet dhe normat juridike, të studiuara nga anëtarë të Akademisë, ekspertë të drejtësisë ndërkombëtare kemi gjetur shkelje në përmbajtjen e “aktakuzës” dhe për vet faktin se në aktakuzën e publikuar nga Zyra e Prokurorisë të Dhomave Speciale, përveç shkeljeve ligjore, në të shkruhet termi “vrasje joligjore” dhe kjo na jep të kuptojmë se, sipas kësaj Prokurorie po ekzistuakan “vrasje ligjore”, dhe kështu; vrasjet që i ka bërë ushtria, policia e formacionet paraushtarake serbe ndaj shqiptarëve civil në Kosovë 1998/1999 na qenkan “vrasje ligjore”, këtë duhet ta sqarojnë Prokuroria dhe Gjykata speciale!

Akademia Shqiptare-Amerikane e Shkencave dhe Arteve, asnjëherë dhe në asnjë mënyrë nuk do të ndërhyjë në punën e drejtësisë, por jemi të sigurtë se duhet dhe është e ligjshme që nga të gjitha dokumentet, aktakuzat e aktet tjera juridike të hiqet termi “krimet e pretenduara të UÇK-së”.

Lufta e UÇK-së ishte luftë e drejtë, luftë për vetëmbrojtje, luftë çlirimtare, prandaj çdo kush që thotë se në Gjykatën Speciale do të pastrohet lufta e UÇK-së nuk qëndron, kjo është qesharake dhe e padrejtë, sepse diçka që është e drejtë, është edhe e pastër, në të kundërtën nuk do të intervenonte NATO, për ta ndihmuar UÇK-në dhe për ta shpëtuar popullin shqiptarë nga gjenocidi serb. (vrasje, ekzekutime, përdhunime, masakra, djegie, shkatërrime, dëbime…)

Nëse me vëmendje e shikoni, lexoni dhe analizoni raportin e ICMP-së, do të bindeni se kush ishte agresori e kush viktima, atëherë edhe mund të gjykoni drejtë edhe do ta veni drejtësinë në vend, por jo, dhe në asnjë mënyrë nga raporti i Dick Marty, kryekëput i bazuar në dëshmi të fabrikuara nga agjencitë serbo-ruse, të cilat le që nuk janë të vërteta por janë qesharake dhe të pamundura për situatën për të cilën flet raporti i tij…

Në vazhdim po ua përshkruajmë një pjesë të raportit të antropologut të lartë të ICMP-së, për mjekësi ligjore Dr. Mark Skinner:

Në Raportin e Komisionit Ndërkombëtar për Persona të Zhdukur, thuhet se gjatë luftës në Kosovë, në mesin e viktimave civile, të cilat janë gjetur në varrezat masive në Serbi, janë ngritur dyshime serioze për heqjen e organeve të civilëve shqiptarë, që ishin marrë peng nga forcat serbe në Kosovë. Ky raport është hartuar nga antropologu i lartë i ICMP-së, për mjekësi ligjore Dr. Mark Skinner, sipas të cilit këto dyshime janë përqendruar te 82 persona, të cilët ishin transportuar të gjallë deri në Serbi, ku të njëjtit më pas ishin varrosur me arkivole dhe qese të etiketuara në varrezat e Rashkës, Batanjicës dhe Petrovosellës.

Ekspertiza ka vërtetuar se këta trupa nuk ishin ekzekutuar me plumba apo mbytur me mjete tjera, por vdekja e tyre është krejtësisht e një natyre tjetër, ka shkruar ne raport Dr. Skinner, i cili potencon se në Batajnicë kishte 8 lokacione, ku janë bërë këto zhvarrime. Të gjitha lokacionet në këtë raport janë shënuar me shkurtesa si; BA1, BA2, deri në BA8. Nga zhvarrimet e këtyre lokacioneve janë 705 kufoma të plota. Serbia nuk ka qenë aq humane që t’i dërgojë viktimat për pushkatim e më pas të përkujdesej për varrimin e tyre në mënyrë të rregullt. Në mesin e këtyre viktimave që dyshohet se iu janë nxjerrë organet, kanë qenë 13 meshkuj, 14 femra dhe 9 fëmijë.

Dhe në vazhdim fakte për gjenocidin serb gjatë luftës në Kosovë, të vërtetuara nga Organizatat ndërkombëtare:

-Shtëpi të shkatërruara të popullatës shqiptare: 100.589

-Shkolla të shkatërruara me dokumentacion: 358

-Zyra të vendit: 71

-Shtëpi kulture: 30

-Biblioteka publike dhe shkollore: 93

-Objekte shëndetësore: 123

-Objekte fetare (xhami, teqe, tyrbe): 215

-Kisha katolike: 5

-Objekte ndihmëse – përcjellëse: 88.101.

Pasojat e luftës në njerëz, masakra të mëdha, vrasje e organizuar, madje edhe të familjeve të tëra gjatë periudhës janar 1998 – qershor 1999:

-Të vrarë: 13.500 viktima nga Kosova,

-1.392 fëmijë deri në 18 vjeç.

-296 fëmijë deri në 5 vjeç.

-1.739 femra

-1.882 të moshuar mbi moshën 65-vjeçare.

-1.450 banorë ende janë të pagjetur.

-Janë dhunuar 20.400 femra shqiptare.

Sipas të dhënave të UNCHR, në fillim të qershorit 1999, nga Kosova ka pasur afro 1 milion refugjatët të dëbuar prej Kosove, gjatë periudhës së bombardimeve të NATO-së. Vendosja e refugjatëve sipas shteteve ishte:

-443.300 ishin vendosur në Shqipëri;

-247.800 në Maqedoni,

-69.300 në Mal të Zi;

-21.700 në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Pra, sipas të dhënave të sakta ishte një total prej 782.100.

Në vendet e tjera të botës u vendosën gjithsej 76.475 refugjatë, duke përfshirë:

-13.639 në Gjermani,

-7.581 në Turqi,

-5.829 në Itali,

-5.730 në SHBA, pastaj edhe në Francë, Norvegji, Suedi, Britani të Madhe, Poloni, Spanjë, Portugali, Finlandë, Zvicër, Izrael e vende tjera të botës…

Letra publike është e vërtetuar nga persona të poshtëshënuar, anëtarë të rregullt të AAAS, të cilët marrin përsipër vërtetësinë e saj:

1. Akademik Prof.dr. Flori Bruqi, Ph.D, Drejtor për marrëdhënie me publikun,

2. Akademik Prof. Dibran Fylli, regjisor, anëtar i Senatit të AAAS (Kosovë),

3. Akademik Prof.dr. Skënder Kodra, Ph.D, Kryetar i AAAS (NewYork, USA),

4. Akademik Prof.dr. Naim Kelmendi, Ph.D (Prishtinë, Kosovë),

5. Akademik Prof.dr. Abdullah Mehmeti (Shkup, Maqedoni e Veriut),  

6. Akademik Mr. Asllan Krasniqi, fotograf (Bruksel, Belgjikë),

7. Akademik Prof.dr. Eshref Ymeri. Ph.D, (Tiranë, Albania),

8. Akademik Prof. Vilheme Vrana Vranari (Vlorë, Albania)

9. Akademik Prof.dr.Sci. Zef Pergega (Detroid, USA)

10. Akademik Prod.dr. Hakif Bajrami, Ph.D (Prishtinë, Kosovë),

11. Akademik Mr.Sci.Prof. Jahja Lluka (Prishtinë, Kosovë),

12. Akademik Prof.dr. Nijazi Halili (Ferizaj, Kosovë),

13. Akademik Prof. Asllan Qyqalla (Prishtinë, Kosovë),

14. Akademik Prof.dr. Arjan Hamiti, Ph.D. (Tiranë, Albania),

15. Akademik Prof. Gjin Kol Musa (Romë, Itali),

16. Akademik Prof.dr.Sci. Zef Mulaj (Romë, Itali),

17. Akademik Prof.dr. Sulejman Abazi, Ph.D (Tiranë Albania),

18. Akademik Prof.dr. Mustafë Haziri (Mitrovicë, Kosovë),

19. Akademik Prof. Bedri Tahiri (Vushtrri, Kosovë),

20. Akademik Prof. Migena Arllati (Gjakovë, Kosovë),

21. Akademik Prof. Iljaz Bobaj (Tiranë, Albania),

22. Akademik Prof.dr. Aziz Rexhepi (Ferizaj, Kosovë),

23. Akademik Prof.dr. Rabit Sadiku (Gjilan, Kosovë),

24. Akademik Mr.Sc.Dr .Fahri Dervinja (Prishtinë, Kosovë),

25. Akademik Prof.dr. Hivzi Muharremi (Prishtinë, Kosovë),

26. Akademik Prof. Isuf Bajrami (Gjilan, Kosovë),

27. Akademik Zeqir Bërdynaj (Radavc-Pejë, Kosovë),

28. Akademik Prof. Esat Loshaj (Pejë, Kosovë),

29. Akademik Prof.dr. Basri Lenjani, Ph.D (Prishtinë, Kosovë),

30. Akademik Mr.sci. Lule Alidema, psikologe kimike (Prishtinë, Kosovë),

31. Akademik Dr.spec. Ali Prebreza (Prishtinë, Kosovë),

32. Akademik Prof. Kujtim Mateli (Tiranë, Albania),

33. Akademik Nehat Jahiu (Orizare, Maqedonia e Veriut),

34. Mrs. Rajmonda Maleçka, poete, publiciste (Tiranë, Albania),

35. Prof.Mr.Sci. Fatmir Halimi, poet, shkrimtar, botues (Podujevë, Kosovë),

36. Mrs. Dude Balje, deputete-kryetare për të drejtat e njeriut (Prishtinë, Kosovë), 

37. Gjeneral lejtnant Kadri Kastrati (Prishtinë, Kosovë),

38. Major Krist Gjokaj, (Gjakovë, Kosovë),

39. Mr. Hysni Gucati, Kryetar i OVL-së (Prishtinë, Kosovë),

40. Gjeneral Nasim Haradinaj, Nënkryetar i OVL-së (Prishtinë, Kosovë),

41. Mr. Emin Lati, Kryetar i OVL-së (Skënderaj, Kosovë),

42. Mr. Hajdin Balaj, Kryetar i OVL-së (Klinë, Kosovë),

43. Mr. Jakup Ismaili, Ek.dip. (Prishtinë, Kosovë),

44. Mr. Dan Kosumi, poet, shkrimtar (Zvicër),

45. Mr. Adnan Dreni, aktivist (Pejë, Kosovë), 

46. Prof. Bedri Halimi, poet, shkrimtar – LSHK (Prishtinë, Kosovë),

47. Mr. Ali Berisha, poet shkrimtar – LSHK (Gjermani),

48. Mr. Habib Zogaj, gazetar, publicist, poet, shkrimtar (Malishevë, Kosovë),

49. Mr. Zeqir Bekolli, poet, shkrimtar – LSHK (Prishtinë, Kosovë),

50. Mr. Xheladin Mjeku, poet, shkrimtar – LSHK (Prishtinë, Kosovë),

51. Mr. Shaban Baksi, poet shkrimtar (Prishtinë, Kosovë),

52. Mr. Aziz Salihu, sportist i shekullit (Prishtinë, Kosovë),

53. Mr. Safet Selimi, aktivist (Skënderaj, Kosovë),

54. Mr. Valdet Berisha, shkrimtar, publicist (Klinë, Kosovë),

55. Mr. Qazim Beka, aktivist, këngëtar (Skënderaj, Kosovë),

56. Mr. Selman Qerimi, aktivist (Prishtinë, Kosovë),

Në këtë letër publike pro janë deklaruar pesdhjetë e gjashtë (56) veta.

 Vërtetuan:

Akademik Prof. Dibran Fylli, regjisor

Akademik Prof.dr. Skënder Kodra, Ph.D

Akademik Prof.dr. Flori Bruqi, Ph.D

____________________________________________

THE ALBANIAN AMERICAN ACADEMY OF SCIENCE AND ARTS

NEW YORK, PRISHTINË, TIRANË, SHKUP

No. 025/’20

Dt. 02.07.2020

NewYork – Prishtinë

PUBLIC LETTER

To:

-The President of the Special Court in The Hague

-The UN GeneralAssembly

-The CouncilofEurope

Within the publication of the firot accusations from the Special Court of law, the Albanian-American Academy of Sciences and Arts in NewYork, Tiranë, Prishtinë and Shkup, basen on the fact and judicial norms, studied from the member of the Accademy, the experts of the International Law detected flaws in the accusation published by the Special Office of Justice, we came to see the term “anti-lawkilling” which makes us understand that all the killings made by the paramilitary forces in the Albanian population in 1998/1999 are called “legal killing”, which has to be explained by the Special Attorney General!

          Albanian- AmericanAcademy of Sciences and Arts, will never interfere in the matter of justice but insisto upon wiping the qualification “the pretended crimes of UÇK”.

          The war of UÇK, was righteous, self-defensive, a liberation one, that is why the slogan that the war for the cleansing-was a self-defending war, that is why the accusation was unrighteous, extremelyclean, otherwise there would not be any intervention by NATO to help the Albanians from the genocide, killing, massacres, burnings, raping, just on the behalf of helping the Albanians.

          If you carefully read and analyse the report of  ICMP-you will be convinced that who was the victim and who the aggressor, thus the report of Dick Marty, basen on untruthful data and moments are completely impossible…

          Here are some sequences of the report of the famous anthropologist of ICMP, on legal medicine Dr. Mark Skinner:

          In their report Of the International COMMISSION FOR THE lost people, there are a lot of massive graves in Serbia, where lots of bodies are found with stolen organs, mainly by the Albanian civilians who were kidnapped by the Serbian police forces. This report has been written from the high anthropologists of ICMP, Who doubted civilians, later on wrapped in nylon bags and buried in Rashkë, Batanjicë and Petrovosellë. What is more Dr. Skinner, underlines the fact in Batajnicë were 8 locations, where the undigging took place. All these operations are marked with the following abbreviations BA1, BA2, up to BA8. By undigging of these locations where the organs have been taken ther have been 13 men, 14 females and 9 children.   

There is a whole range of crimes, evidented by International Organizations such as:

-Completely demolished Albanian homes, 100.589

-Demolished schools and documentation: 358

-Oficial offices: 71

-Houses of Cuulture: 30

– Public and school libraries: 93

-Medical objects: 123

-Religious objects (mosques, teqe, tyrbe): 215

-Catholic churches: 5

-Auxiliary objects: 88.101

          Consequences of war on people, massacres, organized murder, and even of entire familjes during the period January 1998 – June 1999:

-Killed: 13.500 victims from Kosova,

 -1.392 children up to 18 years of age,

-296 children up to 5 years,

-1.739 female,

-1.882 elderly over 65 years of age,

-1,450 residents are still missing,

-20,400 Albanian women were raped.

          According to UNCHR data, in early June 1999, there wereabout 1 million refugees from Kosovo deported from Kosovo during the NATO bombing period.

Setting refugees by country was:

-443,300 were settled in Albania;

-247,800 in Macedonia,

-69,300 in Montenegro;

-21,700 in Bosnia and Herzegovina.

          According to accurate data it was a total of 782,100. A total of 76,475 refugees settled in other parts of the world, including:

-13.639 in Grmany,

-7.581 in Turkey,

-5.829 in Italy,

-5.730 in Usa, then also in France, Norway, Sweden, Great Btitany, Poland, Finland, Israel and a lot of other countries.

The public letter is certified by the following persons, regular members of AAAS and other personalities of public life, who assume it’s authenticity:

1. Akademik Prof.dr. Flori Bruqi, Ph.D, Director of Public Relations (Kosoveo),

2. Akademik Prof. Dibran Fylli, regjisor, member of the AAAS Senate (Kosovo),

3. Akademik Prof.dr. Skënder Kodra, Ph.D, Chairman of AAAS (NewYork, USA),

4. Akademik Prof.dr. Naim Kelmendi, Ph.D (Pristina, Kosova),

5. Akademik Prof.dr. Abdullah Mehmeti (Skopje, NorthernMacedonia),  

6. Akademik Mr. Asllan Krasniqi, fotograf (Brussels, Belgium),

7. Akademik Prof.dr. Eshref Ymeri. Ph.D, (Tirana, Albania),

8. Akademik Prof. Vilheme Vrana Vranari (Vlorë, Albania)

9. Akademik Prof.dr.Sci. Zef Pergega (Detroit, USA)

10. Akademik Prod.dr. Hakif Bajrami, Ph.D (Pristina, Kosova),

11. Akademik Mr.Sci.Prof. Jahja Lluka (Pristina, Kosova),

12. Akademik Prof.dr. Nijazi Halili (Ferizaj, Kosovë),

13. Akademik Prof. Asllan Qyqalla (Prishtinë, Kosovë),

14. Akademik Prof.dr. Arjan Hamiti, Ph.D. (Tirana, Albania),

15. Akademik Prof. Gjin Kol Musa (Rome, Italy),

16. Akademik Prof.dr.Sci. Zef Mulaj (Rome, Italy),

17. Akademik Prof.dr. Sulejman Abazi, Ph.D (Tirana Albania),

18. Akademik Prof.dr. Mustafë Haziri (Mitrovicë, Kosova),

19. Akademik Prof. Bedri Tahiri (Vushtrri, Kosova),

20. Akademik Prof. Migena Arllati (Gjakovë, Kosova),

21. Akademik Prof. Iljaz Bobaj (Tirana, Albania),

22. Akademik Prof.dr. Aziz Rexhepi (Ferizaj, Kosova),

23. Akademik Prof.dr. Rabit Sadiku (Gjilan, Kosova),

24. Akademik Mr.Sc.Dr. Fahri Dervinja (Pristina, Kosova),

25. Akademik Prof.dr. Hivzi Muharremi (Pristina, Kosova),

26. Akademik Prof. Isuf Bajrami (Gjilan, Kosova),

27. Akademik Zeqir Bërdynaj (Radavc-Pejë, Kosova),

28. Akademik Prof. Esat Loshaj (Pejë, Kosova),

29. Akademik Prof.dr. Basri Lenjani, Ph.D (Pristina, Kosova),

30. Akademik Mr.sci. Lule Alidema, chemical psychologist (Pristina, Kosova),

31. Akademik Dr.spec. Ali Prebreza (Prishtina, Kosova),

32. Akademik Prof. Kujtim Mateli (Tirana, Albania),

33. Akademik Nehat Jahiu (Orizare, Northern Macedonia),

34. Mrs. Rajmonda Maleçka, poet, publicist (Tirana, Albania),

35. Prof.Mr.Sci .Fatmir Halimi, poet, writer, publisher (Podujevë, Kosova),

36. Mrs. Dude Balje, Chairwoman for human rights (Pristinë, Kosova), 

37. Gjeneral lejtnant Kadri Kastrati (Pristina, Kosova),

38. Major Krist Gjokaj, (Gjakovë, Kosova),

39. Mr. Hysni Gucati, Chairman of the WVO-KLA (Pristina, Kosova),

40. Gjeneral Nasim Haradinaj, Vice President of WVO-KLA (Pristina, Kosova),

41. Mr. Emin Lati, Chairman of the WVO-KLA (Skënderaj, Kosova),

42. Mr. Hajdin Balaj, Chairman of the WVO-KLA (Klinë, Kosova),

43. Mr. Jakup Ismaili, graduate economist (Pristina, Kosova),

44. Mr. Dan Kosumi, poet, writer (Zvicër),

45. Mr. Adnan Dreni, activist (Pejë, Kosova), 

46. Prof. Bedri Halimi, poet, writer – LSHK (Pristina, Kosova),

47. Mr. Ali Berisha, poet, writer – LSHK (Germany),

48. Mr. Habib Zogaj, journalist, publicist, poet, writer (Malishevë, Kosova),

49. Mr. Zeqir Bekolli, poet, writer – LSHK (Pristina, Kosova),

50. Mr. Xheladin Mjeku, poet, writer – LSHK (Pristina, Kosova),

51. Mr. Shaban Baksi, poet, writer (Pristina, Kosova),

52. Mr. Aziz Salihu, Sportsman of the Century (Pristina, Kosova),

53. Mr. Safet Selimi, activist (Skënderaj, Kosova),

54. Mr. Valdet Berisha, writer, publicist (Klinë, Kosova),

55. Mr. Qazim Beka, activist, musician (Skënderaj, Kosova),

56. Mr. Selman Qerimi, activist (Pristina, Kosova),

In this pro public letter stated Fifty-six (56) people.

The confirmed:

Akademik Prof. Dibran Fylli, regjisor

Akademik Prof.dr. Skënder Kodra, Ph.D

Akademik Prof.dr. Flori Bruqi, Ph.D

Letra publike nuk guxon të keqpërdorët nga portalet virtuale dhe individët!

Me respekt!

AAAS-Drejtoria për marrëdhënie me publikun.