12 miljet i japin Greqisë 13 000 km2 territor të ri, Dendias falenderon Ramën: U tregua i ndershëm

0
371

Ministri i Jashtëm i Greqisë Nikos Dendias mbajti një fjalim shpjegues para deputetëve grekë në lidhje me vendimin për t’u shtrirë me 12 milje në Mesdheun Qendror dhe detin Jon si edhe qendrimi i Italisë dhe Shqipërisë ndaj këtij vendimi.

Dendias falenderoi publikisht kryeministrin Rama për fjalimin e tij në Kuvendin e Shqipërisë ku njohu publikisht të drejtën e Greqisë për t’u shtrirë me 12 milje në Jon. Shefi i diplomacisë greke e cilësoi këtë veprim të Ramës si një vendim të një personi të ndershëm.

Gjatë fjalimit të tij, Dendias njoftoi gjithashtu se miratimi i projektligjit për zgjerimin me 12 milje në Mesdheun Qendror dhe Jon i japin vendit 13 000 kilometra katror territor të ri. Kjo, sipas tij ndodh për shkak të mbylljes së gjireve, por edhe zgjerimit nga 6 në 12 milje.

“Zgjerimi i hapësirës detare në 12 mijë na bën të fitojmë rreth 10,079 kilometra katrorë territor. Nëse nëse kësaj i shtojmë edhe mbylljen e gjireve (vendim i marrë pak ditë më parë nga Greqia sh.r), zgjerimi e tejkalon 13 000 kilometra katrorë. Nëse marrim në konsideratë se totali i territorit tonë është 135 000 kilometra katrorë, atëherë kuptohet edhe rendësia e këtij projektligji.

Unanimiteti i vërejtur gjatë diskutimit në komisionin përkatës është i nevojshëm të pasqyrohet edhe në votën e sotme duke marrë një mbështetje unanime nga deputetët. Jemi në një moment historik dhe unë dua të falenderoj ngrohtësisht palët për bashkëpunimin”, tha Dendias.

Fjalimi i plotë i ministrit të Jashtëm grek, Nikos Dendias në Parlament:

Z. President, faleminderit që më dhatë të drejtën të kem fjalën.

Unë nuk jam ngarkuar më detyrën e relatorit, por disa gjëra janë thënë më parë edhe nga kolegët tanë, të cilat është mirë t’i sqarojmë në mënyrë që debati mbi të cilin bazohen të mos rrëshqasë.

Për sa i përket Kretës, zonja dhe zotërinj, Kryeministri ka qenë i angazhuar prej muajsh për zgjerimin e ujërave territoriale në Kretë. Dhe sigurisht që përfshihet pjesa lindore të Kretës, nuk ka dyshim për këtë.

Sa i përket formalitetit të pretenduar të formulimit midis formulimit të Kryeministrit për zonat e pakufizuara dhe formulimit të Ministrisë së Jashtme për shelfin kontinental, unë mendoj se ato janë dy nivele të mbivendosura të së njëjtës gjë.

Pozicioni i vendit në lidhje me shelfin kontinental grek është formuluar nga ligji Maniatis. Eshte keshtu.

Sa i përket Zonës Ekonomike Ekskluzive, superstruktura e shelfit specifik kontinental në një zonë specifike, fakti është real.

Nuk është demarkuar me marrëveshje me një nga vendet fqinje dhe unë po i referohem Turqisë. Sigurisht, unë e kuptoj se çfarë është në interesin e tyre të shfaqet si një devijim.

Unë e kuptoj këtë shumë mirë, të gjithë e kuptojmë, por kjo nuk do të thotë se ekziston një mospërputhje. Unë do të bëj një deklaratë përfundimtare për këtë.

Sa për interpretimin e fjalëve të Kryeministrit, që nënkupton që ky Kryeministër do të negocionte ujërat territoriale me Turqinë, më lejoni t’ju them se kjo është kundër logjikës. Asnjë Kryeministër i Republikës Greke nuk do të negocionte kurrë çështjen e ujërave territoriale, sepse kjo është një çështje e sovranitetit dhe jo një çështje e negociatave.

Sigurisht, vendet fqinje e kuptojnë ushtrimin e së drejtës sonë.

Italia e dinte. Ne i kishim thënë që do të zgjeronim ujërat territoriale. Kjo nuk do të thotë që ne negociuam me ta.

Kryeministri shqiptar, Z. Rama bëri një deklaratë të qartë për nder të tij, kur u kritikua nga opozita shqiptare, se është e drejta jonë absolute, ashtu si Shqipëria kishte ushtruar të drejtën e saj absolute më herët pa na pyetur ne.

Sa i përket çështjes që është e natyrshme në ligjërimin publik për diskutimet e Berlinit, padyshim që dikush i referohet bisedës telefonike midis këshilltarit diplomatik të Kryeministrit dhe këshilltarit diplomatik të Presidentit turk.

Unë dua t’ju them sa më poshtë dhe t’ju tregoj nën përgjithësi: Këshilltarja diplomatike e Kryeministrit është sigurisht këshilltarja diplomatike e Kryeministrit, por ajo është një diplomate dhe në cilësinë e saj diplomatike është në varësi të Ministrit përkatës të Punëve të Jashtme dhe nuk do të thotë të ndjekë një politikë pa dijeninë e Ministri i Punëve të Jashtme.

Për këtë unë kam bërë një deklaratë të qartë që e dija. Dhe pse e bëra atë? Për të mos thënë të qartë, atë që çdo mirëbesim do të realizonte pa pasur nevojë ta thoshte atë,

Dhe këtu ju do të më lejoni, Z. President, ndoshta duke abuzuar me mirësinë tuaj dhe mirësinë e kësaj Dhome, të them një frazë të cilën unë do të kërkoja të regjistrohej në kujtesën e palëve në tërësi.

Nuk ka asnjë mundësi për vendin, për Qeverinë aktuale, por ju do të më lejoni të referohem këtu tek vetja, për të ndjekur një politikë të ndryshme nga politika e apikuar nga Kryeministri për çështjet e politikës së jashtme.

Kjo do të jetë katastrofike për vendin. Si pasojë, nuk ekziston, por nuk kuptohet. Kjo nuk ka kuptim.

Faleminderit shumë për tolerancën tuaj!

https://korca-today.al/