BESIMTARI I DEVOTSHEM TARTUFI, “TARTUFI” MOLIERI

0
939

Shkruan : R. RAMADANI

Edhe gjerat e shenjta nuk mund ti ruajme, nga keqperdorimi qe bejne njerezit e korruptuar per te arritur qellimet e tyre. ~MOLIERI

Komedia fillon ne shtepine e Z. Oregon, me zonjen Pernell e cila e vlereson Tartufin si shembull. z. Oregon e takoi Tartufin ne kishe , ai u mahnit nga perkushtimi dhe karakteri qe kishte Tartufi. per Zotin . Prandaj e ftoi Tartufin ne shtepin e tij, ku pervec qe do te kishte nje jete komode permes Znj. Pernell do ta prezentonte ate ne shoqerine e larte si njeri te respektuar.

Orgoni ishte i magjepsur nga persosshmeria morale e Tartufit, te virtytit dhe ne te shihte nje udhezues shpirteror qe do ta keshillonte dhe ky ishte per Orgonin nje bekim i vertete.

Ndersa Tartufi predikonte persosshmerine morale , luften kunder korrupsionit dhe ishte mbeshtetes ne syte e Orgonit mbeshtetjen absolute te ligjeve.

Njeriu mund te fsheh disa te meta te tij , te shtiret, por Tartufi nuk ishte i tille, ai ishte arrivist. Ai e shfrytezoi hipokrizine per te arritur qellimet e veta. Ai do te luante cdo rol vetem te arrinte qellimet e tij.

Tartufi kishte kuptuar se duhej ti pelqente mbretit dhe kishes. Prandaj shtirej si besimtar i devotshem.

Por Tartufi i varfer dhe i pangopur qe ishte duke e kuptuar dobesine dhe verberine qe kishin nikoqiret Z.Orgoni dhe znj. Pernell ai i theksonte para tyre virtytet e tyre, devotshmerine dhe modestine e tij. Por ne te njejten kohe ia hodhi syrin gruas se Z. Orgon , Almires. Ndersa Almira ishte nje grua e devotshme dhe besnike e z. Orgon.
I gjithë aksioni zhvillohet në shtëpinë e zotit Orgon. Komedia fillon me zonjën Pernell, e cila i predikon Dorinës, duke vlerësuar Tartifin si person për shembull.

Përmes rrëfimit të saj, autorja na njeh me ngjarjet dhe konfliktin që ekziston në familje, për shkak të Tartifit.

Orgoni e takoi Tartifën në kishë. I kënaqur nga karakteri dhe përkushtimi i tij ndaj Zotit, ai vendosi ta priste në shtëpinë e tij, ku përveçse i siguronte një jetë komode, me ndihmën e zonjës Pernell, donte ta prezantonte në një shoqëri të respektuar. I varfër dhe i pangopur, Tartif, duke kuptuar dobësinë e mbrojtësve të tij, Orognos dhe nënës së tij dhe zonjës Pernell, përpiqet të theksojë virtytet, devotshmërinë dhe modestinë e tij, por në të njëjtën kohë kënaqet me kënaqësitë tokësore dhe të tërheqë gruan e Orgonit, Elmirën.

Ne entuziazmin e tyre per Tartufin, Orgoni dhe nena e tij mbeten te verber sa qe pavaresisht se antaret e tjere te familjes kishin hedhur dyshim ne te, si nje njeri hipokrit, asesi Orgoni dhe Znj. Pernell nuk bindeshin. Orgoni madje aq shume kishte krijuar besim sa qe donte te ja jipte vajzen Marianen. Oregoni me kerkese te Tartufit madje ja kalon gjithe pasurine e tij Tartufit.

Kjo gjendje verberie e Orgonit zgjati, gjersa me iniciativen e gruast tij deshi te vendose ne sprove Tartufin.

Orgoni u fsheh ne tavoline, dhe pati mundesi ta shoh sjelljen e Tartufin ndaj gruas se tij, qe ia kishte hedhur syrin. Keshtu qe ne sprove e siper nga gruaja besnike dhe e devotshme qe kishte Oregno, Tartufi u kap ne flagrance. Ndersa Tartufi kercenon me hakmarrje.

Tartufi tash behet pronari, ndersa Orgoni ngelet nen meshire te Tartufit.

Përmbaruesi dorëzon kërkesën për dëbim, sipas urdhrit të Tartifit. Vetëm atëherë, si e fundit në shtëpi, zonja Pernell, e kupton edhe qëllimin e Tartufit.

Nga ana tjetër, Valerija mëson sesi Tartuf e ka siguruar arrestimin e Orgonit në lidhje me vjedhjen e disa dokumenteve të mikut të tij.
Fatmirësisht, në vend të Orgonit, polici e arreston Tartifin dhe e fal Orgonin, duke i shpjeguar sesi mbreti e pa që në fillim që Tartuf ishte një mashtrues dhe se si ai thjesht priste momentin e duhur për ta arrestuar.

Molieri ishte nje shkrimtar jashtezakonisht i talentuar, ai ua lexonte zemrat njerezve.