Casus Belli a la Servica!

0
161

Shkruan: Florim AJDINI

Sa shpejte mediumet maqedonase dhe qytetaret e rendomte, sensibilizojne dhe alarmojne situaten politike ne veri te Dardanise! E cuditshme kjo! Sikur te jete nje prirje e gjenetike tek popujt sllave, ne pergjithesi. Ky reagim analitik i tyre, zakonisht shprehet me alarmin kinse jane nen tyten e pushkes, sikur t’u jete marre e drejta e levizjes, madje edhe frymemarrjes! Duket sikur te kene harruar qe Demokracia perendimore nuk e pi me corben e tyre! Eshte ai stili i vrasjes se princit Auatriak Franz Ferdinand ne Sarajeve, ne vitin e larget 1918. Serbet! Kjo pakice ne veri te Dardanise, gjithmone nxiten nga Beogradi dhe paudhesia e tij politike, me bishtin e ngrire ne Moske, per te heshtur revolucionin e pakenaqesise ne vend! Strategji politike e llojit rus. Kjo pakice krahason veten me Shqiptaret e Maqedonise se veriut, qe jane lojal shtetit ku jetojne. Kjo pakice madje shpreh haptas synimin i tyre per ndarjen e Dardanise, me lufte! Fakti qe jane ne pakice me plotkuptimin e fjales, duhet te jete i mjaftueshem qe t’i binden sovranitetit te shteti te Kosoves, dhe te jetojne te barabarte me shqiptaret dhe assesi te priviligjohen si popull me sy te kaltert dhe gjak blu! Sepse ky eshte koncept problematik politik, qe madje edhe Gjermanet e kundershtojne! Eshte interpretim dhe vazhdimsi e politikave te nje shteti ekspansionist qe synon pushtimin e globit! Normalisht, sikur ky fiksion fantastik shkencor, te ishte i mundur! Andaj shteti Dardan ka te drejten e tij qe keto rebele, t’i qetesoje ne menyren me diplomatike te mundeshme dhe gjithmone ne bashkepunim me aleatet e demokracive perendimore. Barikadat, jane mekanizma primitive sllave, qe mbrohen e perkrahen nga Beogradi, duke shprehur haptas gadishperine e ushtrise se tij, per nderhyrje! Ushtria Dardane dhe policia duhet vepruar ashtu siqe vepron bota e civilizuar. Nese kjo nuk jep rezultat, atehere s’ka gje tjeter, pervec shkopit! Ndoshta rebelet e priviligjuar, keshtu kuptojne me mire!

Pax serviana, akoma vazhdon! Por deri kur? Kjo eshte pyetja!