Kosnett: Vizioni i SHBA-ve për Ballkanin nuk është Shqipëria e Madhe dhe as Serbia e Madhe

0
332

Ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë Phillip Kosnett, ka komentuar deklaratat e Albin Kurtit dhe Ramush Haradinajt për bashkimin kombëtar.

Kurti dhe Haradinaj e kanë përmendur bashkimin e Kosovës me Shqipëri.

Kryetari i Lëvizjes Vetëvendosje Albin Kurti tha se në rast të referendumit, ai do të votonte pro.

Gjatë fushatës zgjedhore edhe kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës Ramush Haradinaj e ka përmendur idenë e bashkimit me Shqipërinë.

Ndërkohë Kosnett në T7 përcjell Klan Kosova ka thënë se ushtarët amerikanë nuk kanë vdekur për krijimin e Shqipërisë së Madhe apo edhe për krijimin e Serbisë së Madhe.

“Çka kam menduar me këtë? Së pari, qëndroj prapa asaj që kam thënë. Vizioni i Shteteve të Bashkuara për Ballkanin nuk është Shqipëria e Madhe dhe Serbia e Madhe. Njerëzit kanë pyetur, cilët ushtarë amerikanë kanë vdekur? Kur flas për ta, atëherë flas për dy pilotë amerikanë të helikopterit, që kanë vdekur në vitin 1999 gjatë operacioneve këtu. Ata kanë vdekur kur helikopteri i tyre është rrëzuar në Shqipëri. Kevin Riker dhe David Gibbs. Kjo nuk është fshehtësi. Në Prizren është ngritur memorial në nderim të tyre, por gjithashtu e kam thënë dhe mendoj se kjo është me rëndësi që Kushtetuta e Kosovës bën thirrje që Kosova të jetë vend shumetnik e jo vend i vetëm një etnie. Të njëjtën gjë ua përmendim edhe njerëzve në vendet e tjera në rajon. Shtetet e Bashkuara e marrin një pjesë të madhe të fuqisë së tyre nga fakti që jemi vend me larmi fetare dhe shumetnik. Nga kjo nuk e marrim vetëm larminë kulturore; marrim edhe larminë e ideve dhe mendoj se do të ishte e vështirë për çfarëdo qeverie amerikane se përgjigja për paqe në Ballkan qëndron në ndarjen e të gjithëve sipas etnisë dhe ndërtimit të mureve. Duhet të ndërtojmë ura e jo mure”.

Bashkimi me Shqipërinë nga Haradinaj është përmendur si opsion pasi qytetarët e saj jetojnë të izoluar dhe nuk iu mundësohet udhëtimi pa viza në shtetet e Bashkimit Evropian.

Diplomati amerikan shtoi se nuk e sheh të ardhmen e Kosovës në izolim.

“Nuk do të përpiqem të hyj brenda mendjes së të gjithë atyre individëve që kanë folur për këtë. Mendoj se e ardhmja e Kosovës nuk qëndron në izolim, apo të përdori fjalën tuaj, të jetesës në geto. Kosova duhet që të jetë pjesë e Evropës së madhe e jo vetëm e Shqipërisë së madhe. Natyrisht, si amerikan, e kam të lehtë për të thënë që BE-ja duhet t’ju ofrojë kosovarëve liberalizim të vizave”. https://korca-today.al/