Pendarovski: Biden e njeh mirë Ballkanin, Kosova është çështje e hapur

0
464

Presidenti i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski, pret që administrata e re e SHBA-së do të jetë më e pranishme në Ballkanin Perëndimor, raporton Vecernje Novosti.

Ai tha se “është e rëndësishme për ne që ekipi i formuar nga Joe Biden të jetë shumë më me përvojë në politikën ndërkombëtare dhe për sa i përket rëndësisë së marrëdhënieve me partnerët evropianë, duke përfshirë vendet e Ballkanit, dhe ne me të vërtetë presim një angazhim shumë më të madh atje”.

“Joe Biden gjithashtu ka marrëdhënie personale me këtë rajon, dhe gjatë luftërave të fundit ballkanike ai erdhi në rajon për konferenca të ndryshme ndërkombëtare, forume, shumë prej nesh e takuan ose ishin në të njëjtat ngjarje, kështu që unë mendoj se Ballkani është një zonë që është për presidentin. Shtetet e Bashkuara janë mjaft të njoftuara”, tha Pendarovski.
Në një bisedë me agjencinë “MIA”, ai vlerësoi se është e qartë se problemet në Ballkan nuk kanë mbaruar dhe se ka disa çështje të hapura, duke përmendur këtu edhe Kosovën.

Në atë pjesë të çështjeve të hapura në rajon, siç la të kuptohet, çështja e marrëdhënieve midis Maqedonisë Veriore dhe Bullgarisë mund të imponohet, për shkak të kushteve historike, nëse kjo lejohet të mbetet një status quo dhe integrimi i MV në BE mund të mbetet e njëjtë – një çështje e hapur.

“Tani, për fat të keq, nëse Sofja dhe Shkupi lejojnë që kjo të vazhdojë, të jetë në një situatë të tillë status quo, çështja e Maqedonisë së Veriut dhe integrimi i saj në BE gjithashtu mund të mbetet një çështje e hapur, e cila, mendoj, hyn në një gjeopolitikë më të gjerë sesa konteksti i Ballkanit Perëndimor. Kjo nuk duhet të shkruhet vetëm si një çështje thjesht bilaterale e dy shteteve fqinje, të cilat nuk mund të gjejnë mirëkuptim”, tha Pendarovski.

https://korca-today.al